Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) 18. maddesine göre, “Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler.
Kat Mülkiyeti Kanunu, hem kiralık daire sakinleri için hem de ev sahipleri için geçerlidir. Her apartmanda belli gürültü yasağı mevcuttur. Gürültü yapan komşuları sözlü olarak uyarmakla başlayabilirsiniz. Komşunuzun gürültüsü tahammül edilemeyecek bir hale ulaştıysa zabıtaya veya karakola şikayette bulunabilirsiniz. Ancak bu kurumlara başvurmadan önce komşunuz ile saygı çerçevesi içerisinde konuşmanız gürültü sorununu kibar ve daha kolay bir şekilde çözmenizi sağlayabilir.
Apartmanda Gürültü Yapmanın Cezası Nedir?
Tüm uyarılara rağmen komşunuz ile bir çözüme ulaşamadıysanız gürültü şikayeti için zabıtaya veya karakola başvurarak idari para cezasına çarptırılmasının önünü açabilirsiniz.
1 Ocak 2018 tarihi itibariyle apartmanlar için gürültü cezası 1.450 TL’ye yükseldi. Yapacağınız şikayete göre gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesine göre 124 TL, Çevre Kanunu uyarınca ise 1.450 TL para cezası kesilebilir.
Kolluk kuvvetleri ve belediye zabıtaları (Polis, Jandarma, Zabıta) (Kabahatler kanunu gereğince)
Alo zabıta:153
Alo polis: 155
Jandarma: 156
Cumhuriyet Başsavcılığı (Adliye) (Türk Ceza Kanunu Gereğince)
#nisanyonetim #apartmanyonetimi #siteyonetimi #apartmandagürültü #apartmandagürültünereyeşikayetedilir #katmülkiyetikanunu18madde
#gürültü #apartmandagürültücezaları #izmir #sitedegürültü #sitedegürültünereyeşikayetedilir #sitedegürültücezasınedir